The growing house, view of south side
The growing house, view of south side
The grown house, demolition
The grown house, demolition
The growing house, interior/exterior
The growing house, interior/exterior
The growing house, the different phases
The growing house, the different phases
The growing house, garage
The growing house, garage
The growing house, passage, upper storey
The growing house, passage, upper storey
The growing house, view from the street
The growing house, view from the street
The growing house, kitchen
The growing house, kitchen

the growing house

The client, a young couple, wanted a house with lots of space for living and working. The house had to be able to adjust to changing family and work conditions and financial possibilities over time. The structure and materials of the building had to accommodate these ideas of incompletion and the capacity to evolve.

The four-metre-tall workshop and garage provide the base for the long, three-storey building. Lifting the living spaces up from the steep hillside plot enabled a wonderful view over the nearby forest clearing and the further flung valley and mountains. Both living storeys have connections with the hillside. On the upper storey is the living room, which is given structure by the staircase and the kitchen block and complemented with a large terrace and the glazed pavilion with the pizza oven.

The rooms on the ground floor can be used for various functions and can be subdivided differently depending on space requirements. Initially the couple only needed a large room with a bathroom and rented the whole, undivided area as a loft. By now the family has grown and so have their spatial needs. The house has now been completed and is used by the family to live and work as was anticipated in the original design.

Project the growing house
Location Hürnen, Aargau
Type New build
Use Residential
Build 2004/5

Photography Tobias Oehmichen
Photography b/w Markus Lüscher

manor house schwyz post-stucky