new clothes, overall view
new clothes, overall view
new clothes, before
new clothes, before
new clothes, building the façade
new clothes, building the façade
new clothes, façade and windows
new clothes, façade and windows
new clothes, terrace
new clothes, terrace
new clothes, roof terrace
new clothes, roof terrace
new clothes, view from the side
new clothes, view from the side

New Clothes

The holiday home by Lake Neuchâtel from the 1960s was in urgent need of renovation. Our client had spent summer holidays of his childhood in this house and for nostalgic reasons there was no question of demolishing the house for him. The basic form of the building had to be maintained and the charm of the well-proportioned rooms retained. The renovation included an extension of the living space and two new bedrooms. At the same time the exterior space was to be enhanced.

Both bedrooms were built into the former car port. With the addition of the new living space a sitting area with shelter on two sides emerged. A large mobile sun shade spans over the wooden deck and becomes an outdoor lounge. The terrace on the roof of the extension offers a calm area for sunbathing and a wonderful view of the lake.   

The new and old building structures are packed in timber lagging, linked and unified to make one dynamic object. The wooden boards are mounted with different sized gaps that allow views through the material where desired. Lying on the sun terrace one is shielded from view but can see through the light slatted parapet. Sliding shutters in front of all the window frames enable the complete closure of the building when holidays come to an end.

Project New Clothes
Location Chevroux, Neuchatel
Type Renovation
Use Residential
Build 2008

Photography Markus Lüscher

jigsaw piece on your marks